Forum o krewetkach Strona GłównaForum o krewetkach Strona Główna
     Rejestracja      Szukaj      FAQ      Użytkownicy      Grupy      Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: cherry, fire, heteropoda, neocaridina, red, red, red, var

Neocaridina heteropoda var. red (Fire Red, Red Cherry)
Autor Wiadomość
Maniek 
Administrator

Wysłany: 2010-01-25, 20:33   Neocaridina heteropoda var. red (Fire Red, Red Cherry)

Królestwo:zwierzęta
Typ:stawonogi
Podtyp:skorupiaki
Gromada:pancerzowce
Rząd:dziesięcionogi
Rodzina:Atyidae
Rodzaj:Neocaridina
Gatunek:Neocaridina heteropoda var. red

Ogólne:
Neocaridina heteropoda var. red jest krewetką karłowata zamieszkującą wody Chin i północnego Wietnamu. Żywi się głównie glonami. Osiąga od 2 do 3,5 centymetrów długości. Łatwa w hodowli, przy odpowiednich warunkach szybko się rozmnaża.

Wygląd:
Neocaridina heteropoda var. red jest krewetką niewielką. Samice są nieco większe od samców i osiągają około 3 cm natomiast samce dorastają do 2 cm. W zależności od samopoczucia przybiera barwy od prawie przeźroczystej do intensywnie czerwonej.

Dieta:
Głownym pokarmem krewetek red cherry są glony. Zjada również pokarmy sztuczne zawierające spirulinę, pokarmy zawierające katanoidy, cyklop, artemia, banany, marchewka, groszek zielony. Zjadają również pokarm dla ryb.

Parametry wody:
GH 12
KH 5
ph 6,8/7,5.
Temperatura 25°C, może zmieniać się w niewielkim zakresie.

Zbiornik:
Zbiornik nie musi być duży. W praktyce spotyka się akwaria z tym krewetkami o pojemności od kilku litrów.

Rozmażanie:
Dojrzałość płciową osiąga w wieku 3-4 miesięcy. Przy odpowiednich warunkach w zbiorniku po niedługim czasie zaczynają się rozmnażać. Wówczas pod odwłokiem samic pojawiają się małe jajeczka (w zależności od osobnika mogą one być żółte, pomarańczowe, a nawet zielone). U Neocaridina heteropoda var. red dochodzi do przeobrażenia niezupełnego. Po 3-4 tygodniach wykluwają się ok. 2 mm krewetki. Młode nie są wybarwione.

Galeria:

Nowy

Wysłany: 2010-02-20, 09:34   

Czy podane parametry to stałe "ramy" dla danego gatunku? Jeżeli będę mieć GH 7 to będzie źle?

Czy trzymacie swoje Red Cherry w wodzie o powyższych parametrach?

ola2707 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-02-24, 10:13   

Redki są bardzo tolerancyjne na dość duży przedział parametrów wody. Ja swoje krewetki trzymam w pH=7/7,5 GH=5. Przyznam, że teraz trochę eksperymentuję z wodą, bo chcę mieć niższe pH ze względu na Crystal Red. Redkom nic się nie dzieje.

Kam!l 

Wysłany: 2010-03-18, 12:50   

Witam, jestem tu nowym użytkownikiem i mam pytanie. Jak myślicie dlaczego samiczki z mojego zbiornika gubią jajeczka? Ponoszą kilka dni, a potem ani śladu po nich. Nie znam innego parametru poza ph jakie mam w kranie, czyli 8. Nie mam pojęcia co może być tego przyczynę. Macie jakieś pomysły?
Ostatnio zmieniony przez Kam!l 2010-03-19, 12:42, w całości zmieniany 1 raz  

Rafi 

Wysłany: 2010-03-18, 22:46   

Kam!l napisał/a:
Witam, jestem tu nowym użytkownikiem i mam pytanie. Jak myślicie dlaczego samiczki z mojego zbiornika gubią jajeczka? Ponoszą kilka dni, a potem ani śladu po nich. Nie znam innego parametru poza ph jakie mam w kranie, czyli 10. Nie mam pojęcia co może być tego przyczynę. Macie jakieś pomysły?

To ja myślałem, że u mnie jest bardzo wysokie PH a tu widzę jeszcze wyższe. No myślę, że zdecydowanie za wysokie PH i może być to powodem. Pomysłów , propozycji może być wiele jak i przyczyn. To wszystko zależy od Ciebie co jesteś w stanie zrobić. Napisałeś PH w kranie a nie wiadomo czy takie same jest w akwarium. Do tego nie podałeś wielkości zbiornika i obsady. Na obniżenie PH jest kilka sposobów jak np. mieszanie wody RO z kranówką, stosowanie CO2, stosowanie liści dębu i ketapangu oraz szyszki olchy no i chemia co bym nie polecał. To tyle co ja mógłbym pomóc na pocieszenie powiem Ci, że moje RC żyje w wodzie o PH 7,7 i mają się świetnie więc może wystarczy, że obniżysz do 8. Jak postanowisz obniżyć PH to rób to etapami, żeby nie od raz.

Czerwony

Wysłany: 2010-03-22, 22:05   

Jeśli niedawno kupiłeś krewetki to trzeba uzbroić się w cierpliwość, zdecydowanie. Duże prawdopodobieństwo jest na to, że miały one inne warunki u poprzedniej osoby, a inne zapewniasz im Ty. Dlatego warto z tym cierpliwie poczekać, bo efekty są tego warte :) Przy każdym gatunku krewetek :)

Tomek 

Wysłany: 2010-06-25, 22:46   

Kamil , a krewcie trzymasz w osobnym akwarium , czy razem z innymi rybami ?
Gdzieś kiedyś czytałem ze stres spowodowany widokiem większych ryb może powodować gubienie jajeczek , bądz też samica jest jeszcze młoda i to jej pierwszy chów . Z czasem powinno być lepiej ;]

Reklama

Dołaczył: Na poczatku
Skad: Internet

Odpowiedz do tematu