|
|
|
|
Neocaridina heteropoda var. red (Fire Red, Red Cherry) |
| Autor |
Wiadomość |
Maniek
Administrator
|
Wysłany: 2010-01-25, 20:33 Neocaridina heteropoda var. red (Fire Red, Red Cherry)
|
|
|
Królestwo:zwierzęta
Typ:stawonogi
Podtyp:skorupiaki
Gromada:pancerzowce
Rząd:dziesięcionogi
Rodzina:Atyidae
Rodzaj:Neocaridina
Gatunek:Neocaridina heteropoda var. red
Ogólne:
Neocaridina heteropoda var. red jest krewetką karłowata zamieszkującą wody Chin i północnego Wietnamu. Żywi się głównie glonami. Osiąga od 2 do 3,5 centymetrów długości. Łatwa w hodowli, przy odpowiednich warunkach szybko się rozmnaża.
Wygląd:
Neocaridina heteropoda var. red jest krewetką niewielką. Samice są nieco większe od samców i osiągają około 3 cm natomiast samce dorastają do 2 cm. W zależności od samopoczucia przybiera barwy od prawie przeźroczystej do intensywnie czerwonej.
Dieta:
Głownym pokarmem krewetek red cherry są glony. Zjada również pokarmy sztuczne zawierające spirulinę, pokarmy zawierające katanoidy, cyklop, artemia, banany, marchewka, groszek zielony. Zjadają również pokarm dla ryb.
Parametry wody:
GH 12
KH 5
ph 6,8/7,5.
Temperatura 25°C, może zmieniać się w niewielkim zakresie.
Zbiornik:
Zbiornik nie musi być duży. W praktyce spotyka się akwaria z tym krewetkami o pojemności od kilku litrów.
Rozmażanie:
Dojrzałość płciową osiąga w wieku 3-4 miesięcy. Przy odpowiednich warunkach w zbiorniku po niedługim czasie zaczynają się rozmnażać. Wówczas pod odwłokiem samic pojawiają się małe jajeczka (w zależności od osobnika mogą one być żółte, pomarańczowe, a nawet zielone). U Neocaridina heteropoda var. red dochodzi do przeobrażenia niezupełnego. Po 3-4 tygodniach wykluwają się ok. 2 mm krewetki. Młode nie są wybarwione.
Galeria:
 |
|
|
|
 |
Nowy
|
Wysłany: 2010-02-20, 09:34
|
|
|
Czy podane parametry to stałe "ramy" dla danego gatunku? Jeżeli będę mieć GH 7 to będzie źle?
Czy trzymacie swoje Red Cherry w wodzie o powyższych parametrach? |
|
|
|
 |
ola2707
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 12 Lut 2010 Posty: 88 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: 2010-02-24, 10:13
|
|
|
| Redki są bardzo tolerancyjne na dość duży przedział parametrów wody. Ja swoje krewetki trzymam w pH=7/7,5 GH=5. Przyznam, że teraz trochę eksperymentuję z wodą, bo chcę mieć niższe pH ze względu na Crystal Red. Redkom nic się nie dzieje. |
_________________ garnele.fotolog.pl |
|
|
|
 |
Kam!l
|
Wysłany: 2010-03-18, 12:50
|
|
|
| Witam, jestem tu nowym użytkownikiem i mam pytanie. Jak myślicie dlaczego samiczki z mojego zbiornika gubią jajeczka? Ponoszą kilka dni, a potem ani śladu po nich. Nie znam innego parametru poza ph jakie mam w kranie, czyli 8. Nie mam pojęcia co może być tego przyczynę. Macie jakieś pomysły? |
| Ostatnio zmieniony przez Kam!l 2010-03-19, 12:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafi
|
Wysłany: 2010-03-18, 22:46
|
|
|
| Kam!l napisał/a: | | Witam, jestem tu nowym użytkownikiem i mam pytanie. Jak myślicie dlaczego samiczki z mojego zbiornika gubią jajeczka? Ponoszą kilka dni, a potem ani śladu po nich. Nie znam innego parametru poza ph jakie mam w kranie, czyli 10. Nie mam pojęcia co może być tego przyczynę. Macie jakieś pomysły? |
To ja myślałem, że u mnie jest bardzo wysokie PH a tu widzę jeszcze wyższe. No myślę, że zdecydowanie za wysokie PH i może być to powodem. Pomysłów , propozycji może być wiele jak i przyczyn. To wszystko zależy od Ciebie co jesteś w stanie zrobić. Napisałeś PH w kranie a nie wiadomo czy takie same jest w akwarium. Do tego nie podałeś wielkości zbiornika i obsady. Na obniżenie PH jest kilka sposobów jak np. mieszanie wody RO z kranówką, stosowanie CO2, stosowanie liści dębu i ketapangu oraz szyszki olchy no i chemia co bym nie polecał. To tyle co ja mógłbym pomóc na pocieszenie powiem Ci, że moje RC żyje w wodzie o PH 7,7 i mają się świetnie więc może wystarczy, że obniżysz do 8. Jak postanowisz obniżyć PH to rób to etapami, żeby nie od raz. |
|
|
|
 |
Czerwony
|
Wysłany: 2010-03-22, 22:05
|
|
|
| Jeśli niedawno kupiłeś krewetki to trzeba uzbroić się w cierpliwość, zdecydowanie. Duże prawdopodobieństwo jest na to, że miały one inne warunki u poprzedniej osoby, a inne zapewniasz im Ty. Dlatego warto z tym cierpliwie poczekać, bo efekty są tego warte :) Przy każdym gatunku krewetek :) |
|
|
|
 |
Tomek
|
Wysłany: 2010-06-25, 22:46
|
|
|
Kamil , a krewcie trzymasz w osobnym akwarium , czy razem z innymi rybami ?
Gdzieś kiedyś czytałem ze stres spowodowany widokiem większych ryb może powodować gubienie jajeczek , bądz też samica jest jeszcze młoda i to jej pierwszy chów . Z czasem powinno być lepiej ;] |
|
|
|
 |
Reklama

Dołaczył: Na poczatku
Skad: Internet
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|